úterý 19. února 2008

Barrandova jeskyně 19.2.08


Všechny ostatní fotografie z této akce jsou ZDE .

Jeskyňaření nás začalo bavit. Všude tma, stejná teplota. Nic se nemění, absolutní ticho a minimum lidí. Zase jen ve dvou Nob (Honza W.) a Roman. Vydáváme se opět do Srbska u Berounky. Tentokrát se chystáme do Barrandovy jeskyně, ležící na opačné straně řeky než-li je Tomáškova propast. Přijíždíme v jednu hodinu odpoledne v neděli. Dáváme si oběd (kde mimochodem jako předkrm podávají sádlo, cibuli a chleba). Pak ještě kousek autem proti proudu Berounky, poté kousek pěšky, kolem osamělých horolezců lezoucích slušnej převis ve slušný zimě, až k cestě k jeskyni, která je cca 30 metrů nad cestou u řeky. (mezitim mi volá kámoš a že prej jestli máme lopatku na nějaký vyhrabání bahna ...... nemáme a tak bereme poblíž válející se víčko od pixli-y /piksli-y /kýble/ primalexu).Pak už jsme v jeskyni, oblékáme výstroj, navazujeme lano, zbavujem se Měšťana a začínáme slaněním do první průrvy alias komínu. To je asi 10 metrů, dole je bordel všeho druhu a mrtvej netopýr-upír.

Takže zas výstup po laně (opět dynamika) nahoru. Překračujeme tuhle díru a u jakýchsi krápníkových hodin děláme druhej štand, neboť široko daleko nevidíme žádný jiný jištění (to objevuje později Nod asi 2 metry pod hodinama)

Tak zas slaňujem dolů, stáčíme se doprava a doprava a jsme dole. Naše první plazení do jakési výdutě a odtud již vede jen 10metrové plazení, který je na nás prozatim moc drsný, jak je úzký a těsný a dlouhý.

Tady jsme asi měli použít tu lopatku a taky tu zřejmě bývá voda, neboť se to tu názývá polosifon a všude je nános bahna popraskanýho jak po vyschnutí rybníka. Viz plánek. Fotíme se, natáčíme, zkoumáme skupinku netopýrů a prolejzáme dostupnější části jeskyně. Není tu moc kvalitní vzduch a cosi zde smrdí. Jdem zas nahoru.


K výlezu se dostáváme po 2 až 3 hodinách strávených v podzemí. Jsme překvapeni prostorem venku. Přeci jenom je Barrandka dost stísněná.

Jedem na pivko do Korleone v Hlubanech, kde svůj zážitek každýmu cpeme a sami si ujíždíme na tom šíleným plazení v prostorech, kde je každej centimetr k dobru. Nob se chce pokusit prolézt ten polosifon, neboť za ním je druhá polovina jeskyně a možná i větší. Každopádně to asi bude muset prolejzat nahatej aby se tam vešel.

Žádné komentáře: